image-312620

bron: BN DeStem

BREDA - De terugkeer van stoomlocomotief De Blauwe Brabander in 2018 maakt deel uit van het bidbook Brabant Culturele Hoofdstad van Europa 2018, dat vanavond in Den Bosch wordt gepubliceerd.
Bedoeling is dat de Bredase stoomloc-replica over vijf jaar antieke treinwagons uit de provinciale spoorhistorie gaat trekken. Dit langs Brabantse steden die, zoals Breda, hun spoorzone ontwikkelen.

Die wagons zijn eveneens te bouwen replica’s. Blijkens het bidbook worden ze ingericht als rijdend bioscoopzaaltje met horeca waarin een documentaire over (mogelijk) de Brabantse spoorzones wordt vertoond.
Maar ook als Brabant er niet in zou slagen de begeerde ‘hoofdstedelijke’ titel in de wacht te slepen, dan nog wordt de Backer&Rueb -loc gebouwd, met of zonder wagons.

Een gespecialiseerde groep werktuigbouwers begint binnenkort al aan de circa 300 benodigde constructietekeningen, alsook met de verwerving van onderdelen.
Daarmee valt het startschot precies 150 jaar na de oprichting van de Machinefabriek Breda. De Blauwe Brabander was een zogeheten mailtrain-locomotief van de Noord-Brabantsch-Duitsche Spoorweg-Maatschappij NBDS. Het type, een Engels ontwerp, reed van 1908 tot 1918. De replica gaat Hertog van Brabant heten.

Lees het hele verhaal op BNDeStem.nl

image-312619

Laatst aangepast (woensdag, 21 november 2012 11:10)