Het voorbeeld is gemaakt op een MacBook Pro met Photoshop CS5, Engelstalig. De handelingen zijn getest vanaf Photoshop CS2

 


 

Stap 1: foto selectie

 

Als je een foto wilt gebruiken voor het Tilt-Shift effect hou dan in gedachten dat je een impressie van een miniatuurmodel wilt geven. Miniatuurmodellen zijn vaak van bovenaf gefotografeerd, kies dus liefst een foto die vanaf een hoge plaats is genomen. Zorg ook dat de foto eerder met een groothoek lens gemaakt is dan met een zoomlens.

 

Voorbeelden zijn hier te vinden: http://www.flickr.com/groups/tilt-shift-fakes/pool/

 

Ik neem een foto van een line-up in het Spoorwegmuseum. Stel je eens voor dat dit een miniatuurloods is...

 

 

 

 


 

Stap 2: Snelmasker

 

Open je foto in Photoshop en ga naar de snelmasker mode door op Q te drukken of klik op het snelmasker icoon.

 

 

 

 


 

Stap 3: Verloop gereedschap

 

 

 

Kies het verloop gereedschap door op G te drukken of door op het icoontje te klikken. Kies het reflecterend verloop (het vierde icoontje, zie foto hier boven)

 

 


 

Stap 4: trek een lijn

 

Teken nu een verticale lijn, het begin van de lijn wordt het midden van het gebied wat 'in focus' is en het punt waar de lijn eindigt is het punt waar de overgang tussen scherp en wazig voltooid is. Deze stap en de twee volgende stappen zal je wellicht meerdere malen opnieuw moeten doen totdat je een goed resultaat hebt bereikt.

Op de foto zie je de verticale lijn, hij staat rechts naast de neus van de Hondekop.

 

 

 

Als je de muisknop loslaat zal er een rode band over de foto lopen die het gebied voorstelt wat 'in focus' is, zoals op de volgende foto te zien is.

 

 


 

Stap 5: Bekijk het gemaskeerde gebied

 

Voordat we verder gaan, bekijk nogmaals de rode band op de foto. Het midden van de band is het gebied wat het scherpst is, het zal naar boven en naar beneden toe steeds vager worden.

 

 

 

 


 

Stap 6: Terug naar standaard mode

 

Druk op Q om uit de snelmasker mode te gaan (of klik op het snelmasker icoontje) Het gebied waar het focus effect op toegepast gaat worden is omgeven door een bewegende stippellijn.

 

 

 

 


 

Stap 7: Open het Vage lens filter

 

Kies Filter > Vervagen > Vage lens

 

 

 

 


 

Stap 8: Bekijk het effect en stel het bij

 

Als het goed is zie je nu het eerste effect. Onderstaande instellingen van Photoshop voldoen meestal prima. Experimenteer gerust met de schuitjes. Als het gebied wat scherp is niet naar je zin is, ga dan terug naar stap 4 en trek de lijn op een ander plaats of met een andere lengte.

 

 

 

 


 

Stap 9: Verlaat de Vage lens interface

 

Als je tevreden bent met de instellingen van stap 8, klik dan op OK om de instellingen toe te passen.

 

 


 

Stap 10: verwijder het selectiekader

 

Druk op control-D (PC) of command-D (MAC) om het selectiekader op te heffen.

 

 


 

Stap 11: Open Kleurtoon/Verzadiging

 

Mogelijk wil de kleuren een boost geven om het effect te versterken. Model scenery is vaak helder van kleur dus als we de kleurverzadiging versterken dan helpt dat om het oog voor de gek te houden. Druk op control-U (PC) of command-U (MAC) om de Kleurtoon/Verzadigning interface te openen. Of kies Afbeelding > aanpassingen > Kleurtoon/Verzadiging.

 

 

 

Stap 12: Kleuren boost

 

In dit voorbeeld zet ik de verzadiging op +40. Klik op OK als het gewenste effect bereikt is.

 

 


 

Stap 13: Curven

 

Soms helpt het verhogen van het contrast ook mee om het effect te verbeteren. Druk op control-M (PC) of command-M (MAC) om het pallet Curven te openen. Of selecteer Afbeelding > Aanpassingen > Curven.

 

 


 

Stap 14: Curven aanpassen

 

In dit voorbeeld trek ik de bovenkant van de curve iets naar boven. Pas op dat je dit niet te veel doet, meestal is het niet eens nodig om hier aanpassingen te doen.

 

 

 


 

Stap 15: Klaar

 

Hier is het resultaat.

 

 

 

 

 

Terug naar het hoofdartikel

Laatst aangepast (dinsdag, 14 september 2010 21:45)